Oefentherapie Mensendieck is een methode gericht op het verbeteren van houding en beweging.

De oefentherapeut leert de patiënt/ cliënt een andere houding en een andere manier van bewegen aan, door middel van correctie en oefeningen gericht op het bewust leren gebruiken en voelen van spierfuncties.   Klachten kunnen op deze manier verholpen of voorkomen worden.
De oefentherapeut behandelt niet alleen de klacht, maar kijkt ook naar het hele houding- en bewegingspatroon.

De methode is geschikt bij allerlei klachten aan het bewegingsapparaat, werkgerelateerde klachten of duizeligheid. Spanningsklachten, zoals hyperventilatie, overspannenheid, burn-out, slaapproblemen, hoofdpijn kunnen ook goed behandeld worden, het accent ligt dan meer op ontspanning, ademhaling en advies.
Ook is het uitermate geschikt bij leeftijdsgebonden houdingsveranderingen, dit vooral bij jongeren of ouderen, waar het lichaam in korte tijdspanne aan verandering onderhevig is.

Behandeling 

De behandeling bestaat uit een intake gesprek en een uitgebreide houding- en bewegingsanalyse. Hierin probeert de oefentherapeut de oorzaak van de klacht boven tafel te halen. Vervolgens worden er oefeningen gegeven, die bewustwording en inzicht bevorderen in een juist spiergebruik en een juiste houding, maar ook mobiliserende oefeningen en/of spierversterking komen aan bod en adviezen ten aanzien van het dagelijks functioneren.
Met behulp van spiegels kunt u meekijken hoe de houding en beweging eruit ziet, voor en na de correctie. Dit draagt bij aan het beter begrijpen en voelen van de correctie.

Meer informatie over oefentherapie kunt u vinden op de website van  oefentherapie  www.vvocm.nl